רשלנות רפואית במצבים רפואיים

רשלנות רפואית במצבים רפואיים רשלנות רפואית היא כותרת למגוון רחב של מצבים שבהם בעקבות רשלנות של איש מקצוע מענף הרפואה נגרם נזק כלשהו למטופל.

מדובר למעשה על תחום משפטי מורכב מאוד שבו על מנת להוכיח כי אכן התקיימה רשלנות רפואית יש להוכיח כי ישנו קשר סיבתי בין הנזק הנגרם, לעבודתו הרשלנית של הרופא. עם זאת, לא כל נזק שנגרם במהלך פעילות רפואית הוא אכן תוצאה של רשלנות כיוון שכפי שאתם יודעים, כל פעולה רפואית שהיא כרוכה בסיכונים מסוימים.

במאמר זה נפרט אודות סוג מסוים של רשלנות רפואית שבא לידי ביטוי באבחון לקוי של מצבים רפואיים שונים. ישנו מגוון של מצבים רפואיים שללא טיפול הולכים ומחמירים. על מנת להגיש את הטיפול המתאים לכל אותם סוגי טיפולים ישנה חשיבות עליונה לאבחן את המצבים באופן המתאים והנכון. חלק לא מבוטל מהמצבים האלו עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לרקמות ולאיברי הגוף ולכן ישנה חשיבות גבוהה לאבחון הנכון מבעוד מועד.

רשלנות רפואית באבחון פרפור פרוזדורים

פרפור פרוזדורים או פרפור עליות היא הפרעה בקצב הלב שבה במקום שהלב יפעם בקצב סדיר, הוא מפרפר ללא בקרה. מדובר על תופעה יחסית שכיחה שיש לאבחן ולטפל בה באמצעים שונים כיוון שללא טיפול, היא עלולה להוביל להיווצרות של קרישי דם מסוכנים. עם זאת, לא כל מקרה של פרפור פרוזדורים הוא מסוכן ולעתים מדובר על מקרה חד פעמי וחולף.

הדוגמה שבחרנו להביא על מנת להמחיש את החשיבות של אבחון מתאים התרחשה לפני שש שנים במרכז הארץ. גבריאלה (שם בדוי) הגיעה לחדר המיון עם מקרה של פרפור פרוזדורים. זה היה המקרה הראשון בחייה של גבריאלה שבדרך כלל הייתה אישה בריאה.

לרוע המזל, הרופא בחדר המיון החליט כי מדובר על בעיה כרונית ורשם לה תרופות שמיועדות לטיפול במצב זה. במשך שלוש השנים הבאות לאחר אותו יום לא חוותה גבריאלה ולו מקרה אחד של פרפור פרוזדורים, אך המשיכה ליטול את התרופה שאחת מתופעות הלוואי שלה היא נזק לכבד.

בסופו של דבר, אכן פיתחה גבריאלה מחלת כבד קטלנית שהייתה יכולה להימנע לו רק הייתה מאובחנת באופן הנכון כסובלת ממקרה חולף של פרפור פרוזדורים ולו היו מקפידים רופאיה על מעקב תקין אחר תפקודי הכבד שלה כמובן.

רשלנות רפואית באבחון שברים

שברים בעצמות מתרחשים לא אחת בקרב ילדים שעוסקים בסוגי ספורט שונים. הטיפול המקובל במקרה של שברים כולל לרוב קיבוע של העצם מבפנים או מבחוץ (במקרים מסוימים ישנו צורך לקבע את הרגל מבפנים ומבחוץ במקביל), כשבדרך כלל במקרים של השברים הפשוטים יחסית נהוג לגבס את האיבר הפגוע. אבחון לקוי של שבר יכול להוביל לכך שהאיבר הפגוע לא יגובס והשבר לא יחלים לעולם.

כך היה במקרה של יונתן (שם בדוי) מחיפה. יונתן למד בחוג קראטה ואחת למספר חודשים סבל מנקע או ממתיחה של רצועות בקרסול בעקבות גמישות היתר שסבל ממנה. אי לכך, הרופא האורתופד של יונתן כבר הכיר אותו באופן אישי.

לפני חמש שנים יונתן הגיע לקליניקה של הרופא עם התלונות האופייניות ולכן במקום לשלוח את יונתן לצילום רנטגן כמקובל, החליט הרופא לשלוח אותו לביתו עם הוראות למנוחה ולגריבה של תחבושת אלסטית בלבד. לרוע המזל, הפעם לא נקע יונתן את רגלו אלא שבר אותה.

בעקבות חוסר האבחון, לתוך הסדק בעצם חדרו כלי דם ורקמות חדשות והשבר לא החלים מעולם מה שהפך את האזור לרגיש מאוד. בסופו של דבר, בעקבות כך סבל יונתן במשך שנים רבות מבעיות שונות ברגלו שגרמו לכך שהפרופיל הצבאי שלו היה שישים וארבע. אבחון נכון וגיבוס של הרגל היה מונע מצב זה.

רשלנות רפואית באבחון של זיהום

זיהום הוא מצב שבו גורם פתוגני (פטריה, נגיף או חיידק) חודר לגוף האדם ומתחיל לשגשג ולהתרבות בו. בדרך כלל במידה ונעשה אבחון נכון ניתן להגיש לחולה טיפול פשוט יחסית אך ללא טיפול מוקדם המחלה יכולה לפגוע באופן ניכר בבריאותו של החולה. כך למשל במקרה של שמרית (שם בדוי), שסבלה מזיהום במפרק הברך בהיותה בת שש עשרה בלבד.

שמרית הגיעה לחדר מיון עם תלונות על כאבים חזקים בברך והרופא המטפל החליט כי היא סובלת מדלקת על רקע מתיחת גיד. לו רק היה דואג לשלוח אותה לבדיקות המתאימות, ניתן היה לאבחן את מחלתה בקלות רבה, אך כתוצאה מהאבחון הלקוי ומאי הגשת טיפול מתאים, סבלה שמרית מנזק בלתי הפיך למפרק ומאוחר יותר נאלצה לעבור ניתוח להחלפת המפרק במפרק מלאכותי.

דילוג לתוכן